That’s what she said!

That’s what she said!

En daar is tie weer, mijn favoriete sweatpants, vers gewassen en zonder ook maar enigszins bij de kast in de buurt te zijn geweest hijs ik mezelf alweer in dit, ahum, pareltje. Niet eens zo heel shabby maar vooral super comfortabel en dat mag ook wel even deze dagen. (Niemand kijkt immers onder de tafel tijdens de video calls.) Al voel ik wel enig protest van mijn “inner shiner”. Die stiekem best een beetje verlangt naar een goede reden om weer eens alles uit de kast te trekken. Nou ja, in ieder geval één top outfit dan!

Maar wanneer is nou zo’n moment? Er gebeurt een hele hoop! Maar is dat slecht, of juist goed? En mogen we iets hiervan vieren? Vanuit mijn woonkamertje probeer ik de wereld en deze pandemie via alle mogelijke devices een beetje in de gaten te houden. En ook al wordt er dan gezegd dat we nu enkel voorbij de start van een begin zijn en we nog een lange weg te gaan hebben (klinkt als climate change) toch heb ik het gevoel dat er nu al veel  verandering in de lucht hangt. 
Zo ook omtrent mode en de consumptie van kleding. Wordt de Fast Fashion industrie nu letterlijk en figuurlijk vertraagd door een virus? Voor enige tijd kan er geen of minder textiel worden geproduceerd, het materiaal voor de geplande collecties. Product developers kunnen niet naar de andere kant van de wereld afreizen om nieuwe items te bespreken met mogelijke producenten. Productiehuizen liggen zelfs compleet stil, dus duizenden geplande kledingstukken zullen wellicht niet gemaakt worden. Dit moet toch wel effect hebben op toekomstige collecties?
Daarnaast, misschien heeft de lente hier ook iets mee te maken #groteschoonmaak, of het vele thuis zijn, maar het lijkt of we massaal kasten aan het uitmesten zijn. Om ruimte te creëren en garderobes te filteren op favorieten en basics. Dit is voor velen toch wat ze zullen dragen de komende tijd.

Winkels zijn gesloten, bezorging lijkt ook invloeden van deze “corona-crisis” te ervaren en niemand weet hoe de financiële toekomst eruit gaat zien. Dus shoppen, zowel on- als offline komt nu op de meeste to do lijstjes niet voor. Maar blijft dit ook zo? Forever?

Als we Lidewij Edelkoort (een van ’s werelds meest bekende trend forecasters) mogen geloven zal de mode-industrie zeker veranderen. De manier waarop we kleding consumeren zal veranderen; that’s what she said!  [In deze inspirerende sessie van “The BOF podcast starring Li” – 15:40]

Kleinere garderobes, minder consumptie, de mogelijkheid om deze consumptie onder de loep te nemen en wellicht voor alternatieven te kiezen, zoals het huren van kleding. Crisis motiveert creativiteit, expressie en na tijden van crisis wil men het leven vieren, wellicht met luchtige jurken, rijke materialen en levendige dessins. Bingo voor Spinning Closet!

Maar moeten we hier mee wachten tot “post corona” tijden, wanneer dat dan ook mag zijn? Mijn “inner shiner” gaat dat echt niet trekken, die wil zo snel mogelijk de lente vieren, en dat is nu! Maar wacht even, weet ik niet gewoon een mooi moment? Zondag heb ik een virtuele date met mevrouw Edelkoort! Nou ja, eigenlijk meer een afspraakje met de beeldbuis. Maar al zou ze het kunnen zien, dan zou ze het vast waarderen als ik me voor haar opdof. En ander hoop ik dat de overburen er stiekem van genieten! 

Mocht je ook zin hebben in een iets wat eenzijdige date met Lidewij Edelkoort, een goed excuus om je op te doffen of ben je gewoon benieuwd naar haar wijze woorden; Kijk dan naar de aflevering van Tegenlicht van zondag 5 april.

Geschreven door: Meike Fleskens voor Spinning Closet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *